ANIZ
YAKMAK İLKEL BİR UYGULAMADIR !
ORMAN
YANGINLARI
·
Yangın çıkış nedenlerinin yüzde 95'i insanlardan
kaynaklanmaktadır.
·
"Anız yakma, bahçe temizliği, sigara izmariti
atma, piknik yaparken ki ihmaller gibi nedenlerden dolayı ormanlarımız
yanmaktadır.
· Yangınların
yüzde 5’i de yıldırım düşmesi, elektrik trafosu gibi nedenlerden çıkmaktadır.
ANIZ
NEDİR? NEDEN YAKILMA İHTİYACI DUYULUR?
Tarla
tarımında buğday ve arpa gibi tahıllar hasat edildikten sonra toprak yüzeyinde
geriye kalan köklü sap veya sürülmemiş tarlaya anız denilmektedir.
Bazen anızlar, resmi makamlarca yakılması yasaklanmasına
rağmen, maalesef konunun önemini yeterince bilmeyen bazı kişiler tarafından ikinci ürün ekmek, üst üste tahıl
ekilişinde daha kolay sürüm yapmak gibi bahanelerle gizlice yakılmakta, yaktırılmaktadır ve daha
sonra çoban yaktı veya sigara izmaritinden çıktı denilmektedir.
Gerçekte bilinçli olan çobanlar, anızların hayvanlarına
çok kıymetli yem ve otlak oluşturduğunu bilmektedirler ve anız yakılmasını
istemezler.
ANIZ YAKILINCA TOPRAKTA NELER OLUYOR?
·
Anızları yakıldıktan sonra bitki örtüsüz
kalan tarla yüzey toprağı, doğrudan su ve rüzgâr erozyonuna açık hale
gelmektedir.
·
Bunun
sonucu olarak çok değerli tarım topraklarının en değerli üst katmanları, su ve
rüzgâr erozyonu ile taşınarak yok olmaktadır.
·
Bazı bölgelerimizde her şiddetli yağıştan
sonra bitki örtüsü yakılan çıplak arazilerden gelen kuvvetli seller, kara
yollarını, göletleri, barajları, hatta yerleşim yerlerini çamur ile doldurmakta
ve önemli ekonomik kayıplara neden olmaktadır.
·
Verimlilik açısından anız yangınları,
toprağın bünyesindeki organik maddeyi yakarak azalttığından aynı kumsal topraklarda
olduğu gibi süzekliği aşırı derecede
arttırmakta ve besin maddeleri ile su tutumunu azaltmaktadır.
ANIZ YAKMAK UZUN VADEDE ÇORAKLAŞMAYA SEBEP OLUYOR !
Anızların yakılmasıyla kısa vadede sağlanan
toprak işleme kolaylığı, uzun vadede verimli tarım arazilerinin su ve rüzgâr
erozyonu ile çoraklaşmasına neden olmaktadır.
ANIZ YAKMANIN ZARARLARI
Anız yangınlarının tarım toprakları ve çevre üzerine
başlıca zararları şunlardır;
·
Hayvanların
otlak alanlarını yakması,
·
Hasat
edilmeyen tarım alanlarına sıçraması,
·
Toprak
içerisindeki canlıları ve organik maddeyi yakması,
·
Toprakta
bitkilere yarayışlı besin maddelerinin azalması,
·
Toprağın
su tutma kapasitesinin düşmesi ve çoraklaşması,
·
Tarım
topraklarında su ve rüzgâr erozyonunun artması,
·
Doğadaki
faydalı canlıları yakması,
·
Orman
yangınlarına neden olarak ekolojik dengenin bozulması ve tatlı su kaynaklarının
azalması,
·
Trafik
kazalarına neden olması ve telefon direklerinin yanması,
·
Tarımda
biyolojik mücadele üzerine yaptığı olumsuz etkiler
ANIZ YANGINLARINI ÖNLEMEDE
ALINABİLECEK KÜLTÜREL VE MEKANİK ÖNLEMLER
Anızların
tohum yatağı hazırlamada engel teşkil etmemesi için, anızı toprağın altına
gömen modern ilave kulaklı ve ön gövdecikli pulluklar kullanılmalıdır.
Hububat
hasadı, biçerdöverle çok yüksek yapılmamalıdır. Hububat başağın hemen altından
biçildiğinde anız çok yüksek kalmakta ve toprağın altına gömülmesi zor
olduğundan mikroorganizmalar tarafından parçalanması, çürüyerek organik maddeye
dönüşmesi zorlaşmaktadır.
KURAK
ALANLARDA ÖZELLİKLE ANIZLAR TOPRAK
ALTINA PARÇALANIP GÖMÜLMELİDİR !
Yıllık yağışı 350 mm.nin altında olan kurak tarım
alanlarında topraktaki rutubeti ve organik maddeyi muhafaza etmek için
Avustralya ve ABD gibi ülkelerde yaygın olan toprak işlemesiz, doğrudan ekim
teknikleri uygulanabilir.
Anızlar, toprak altına parçalanıp gömülerek organik
maddeye dönüşür tarımsal üretim açısından sağladığı başlıca faydalar şunlardır.
* Organik Maddenin Toprak İçerisinde
Sünger Görevi Görmesi,
* Toprakta Besin Maddelerinin Ve Erozyona Karşı Direncin
Artması,
* Kurak Dönemde Bitkilere Ekonomik Olarak Faydalı Su
Sağlaması,
* Rüzgâr ve Su Erozyonu Azaltmasıdır.
SONUÇ
KÜTAHYA İLİMİZDE
2011 YILINDA;
Anız
Yangını : 358 Ad.
Ev Yangını
: 51 Ad.
TOPLAM
: 409 Ad.
Yanan
Ev-Ahır : 59 Ad.
2012 YILINDA;
Anız Yangını
: 231 Ad.
Ev , Ahır vb : 28 Ad.
TOPLAM
: 259 Ad
Yanan
Ev-Ahır : 46 Ad.
2013 YILINDA;
Anız Yangını
: 156 Ad.
Ev , Ahır vb : 5 Ad.
TOPLAM
: 161 Ad
Yanan
Ev-Ahır : 5 Ad.
YILI
|
Çıkan
Kırsal
Alan
Yangın
Sayısı(Ad)
|
Kırsal
Alanda Yanan Ev Sayısı(Ad)
|
Anız
Yangınından Çıkan Orman Yangını Sayısı(Ad)
|
Çıkan
Orman Yangın Sayısı(Ad)
|
2011
|
409
|
59
|
28
|
40
|
2012
|
259
|
46
|
35
|
54
|
2013
|
161
|
5
|
36
|
67
|
- Bilinçsizce
çıkarılan anız yangınları, kontrolden çıkarak en fazla zararı kendi arazimize,
çevremize, ağaç, orman ve toprak üstü canlılarla henüz hasat edilmemiş komşu
tarlalardaki ürünlere zarar vermektedir.
- Anız
yangınları hava kirliliğine, telefon direklerinin yanmasına, anız artıkları ile
beslenen yaban hayvanlarının ölmesine, hatta bazen insan, biçerdöver, traktör
ve yerleşim yerlerinin yanmasına neden olabilmektedir.
- Tarım
topraklarının verimliliğinin korunması ve sürdürülebilir bir tarımsal üretim için
anız yakılmasının önüne geçilmelidir.
- Anız
yakılmasıyla topraktaki gözle görünür-görünmez mikroorganizmalara , canlılara
verilen zararlar Orman Bölge Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve Diyanet
Teşkilatımız- Müftülüklerimiz vasıtasıyla zararları, mahzurları ve dinî açıdan
da günah addedildiği hususu köylü
vatandaşlarımıza anlatılmaktadır.
- Ülkemiz
topraklarının şimdiki ve gelecekteki nesilleri doyuracak ürünü vermesi ve
onlara güzel yeşil bir çevre, doğa bırakılması bu olumlu düşüncenin herkesçe
benimsenmesine bağlıdır.